Днес е : Сряда, 19 Юни 2019

Има достатъчно ДНК материал, убийството в Русе ще бъде разкрито, обяви Борисов

Публикация 07 Oct, 2018 / akcent.bg

   Има достатъчно събран ДНК материал на местопрестъплението в Русе, където е намерена убита водеща на местна телевизия. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов на днешното национално съвещание на МВР.

   "От начина, по който се работи, от многото събран ДНК материал – въпрос на време е да разкрият извършителя", коментира Борисов. Той подчерта, че в разследването са включени най-опитните експерти и призова те да не бъдат притискани.
   Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи пред медиите, цитиран от "Фокус", че убитата 30-годишна жена е била изнасилена преди това. По думите му при повторен оглед на мястото са фиксирани и иззети множество находки, включително и генетичен материал.   Националният институт по криминалистика и криминология вече изследва веществените доказателства, открити на място, като в кратки срокове се очакват заключения от тях, за да има по-голяма конкретност и разследващите да са по-ефективни в работата си, съобщи .окръжният прокурор Георги Георгиев. 
  Междувременно на съвещанието на МВР главният прокурор Сотир Цацаров подложи на критика функционирането на института. Според него е нужна промяна в цялостния модел на функциониране на института, за да се ускори темпото на разследванията. "Според мен е нужна промяна в цялостния модел на Националния институт по криминалистика. Колкото и да звучи недобре, нужен ни е ненаучен институт. Нужна ни е централна криминалистична лаборатория с поделения по места. Не са ни нужни дисертации. Нужни са ни експертизи. Ако ние гледаме на Националния институт по криминалистика като на научно звено, няма да успеем и темпото на разследванията ще остане същия", каза Цацаров, цитиран от "Фокус". 
Борисов отвърна, цитиран от БТА, че иска Институтът по криминалистика да стане такъв, какъвто "се гледа по филмите". Той добави, че "колкото средства са необходими - 5-6 милиона", са заделени с финансовия министър, за да може не само много по-качествено, но и много по-бързо да се правят изследванията в института.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама