Днес е : Петък, 13 Декември 2019

Фатално! Мантинелата на пътя край Своге била най-нисък клас и сложена не на място

Публикация 27 Aug, 2018 / akcent.bg

  Мантинелата на пътя-убиец край Своге е била декоративна, възможно най-евтината и сложена не на място. Експерти в бранша са категорични, че след като АПИ е била предупредена за множеството катастрофи, е трябвало да даде друго техническо задание, с което мантинелата да се подмени с ”тривълнеста”, каквато се слага в подобни участъци.

   Каква точно мантинела ще се сложи в даден участък зависи от три фактора- проектанта, възложителя и изпълнителя на пътя. Тя обаче  трябва да е съобразена с европейския стандарт, който страната ни  уж е приела да спазва още през 2010 година.

  В случая въпросната мантинела е можела да спре само кола и то  движеща се с не повече от 80 км. ч, защото е от най-нисък клас.  Оказва се, че с нея  има и още един съществен проблем, за който на този етап разследващите упорито мълчат.

   Основното правило е пътното заграждение да се слага на 50 см. от края на габаритите. В случая в Своге се вижда, че тя е поставена зад пешеходната пътека, което увеличава това разстояние почти метър. „Така вместо мантинелата да подпре автобуса, тя му дава възможност да я помете“, обясни инженер в бранша.

  Той е категоричен, че дори среден клас мантинела би подпряла автобуса. Оказва се, че две фирми печелят основно обществените поръчки за поставяне на мантинели. Едната е близка до Делян Пеевски, а другата до депутат на ГЕРБ.  Скандалното е, че последната поръчка наскоро е спечелена на цена поне двойно по-висока от реалната, твърди източникът ни.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама