Днес е : Понеделник, 26 Август 2019

Над 250 души участваха във велопохода, посветен на Априлското въстание

Публикация 29 Apr, 2018 / akcent.bg

   Областният управител на област Русе  Галин Григоров откри 11-тия пореден велопоход Русе – Гюргево, посветен на 142-та годишнина от Априлското въстание. Походът се проведе под патронажа на областния управител.

   Григоров приветства присъстващите и отбеляза, че трябва да помним предците, дали живота си за родината, както и да бъдем благодарни на народите, участвали в Освободителната война.

   Беше отбелязан и рекорд в историята на похода, защото в него участваха повече от 250 души, като най-възрастният е г-н Никола Петков на 73 години, а най-младият Преслав Божидаров на 7. Сред тях беше и г-жа Ивайла Николова, която избра да отбележи рождения си ден на велопохода. В събитието се включиха колоездачи от Разград и Кнежа.

   Участниците поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Гюргевския революционен комитет, както и на пристанището, където е паметната плоча на Христо Ботев. Мястото е свързано с революционната дейност на известни личности от българската история като Никола Обретенов, Панайот Волов, Стоян Заимов, Стефан Стамболов и Иларион Драгостинов.

  Традиционно стартът беше даден в 10.00 ч. пред Пантеона на възрожденците.

  Организатори на инициативата са ВМРО – Русе и сдружение „Вело – Русе“. На събитието присъства и народния представител  Искрен Веселинов, който е сред основните инициатори на идеята.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама