Днес е : Сряда, 19 Юни 2019

`Тренд`: 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България

Публикация 19 Mar, 2018 / akcent.bg

ГЕРБ има подкрепата на 21,1 на сто, БСП остава на втора позиция с 18,4%, показва изследването

  40 % от всички българи са на мнение, че България се справя с председателството на Съвета на ЕС.Запазват се положителните очаквания към икономическото положение на страната и жизнения стандарт. Регистрираме пореден месец без съществена промяна в електоралните нагласи на българите и отношението към основните партийни лидери. 
  Това са част от изводите от първата част на проучването на изследователски център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” за нагласите на българите спрямо основните партии, личности, българското председателство на Съвета на ЕС и икономическото положение.
   Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 7 март 2018 г. След тримесечен тренд на спад в оптимистичните очаквания на българите в проучването ни от март нивата на оптимизъм се възвръщат на стойностите, които регистрирахме и през ноември 2017 г. – 53 на сто твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени.  Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм. През последните пет месеца се запазват и по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%). Видими са зависимостите при демографските разбивки.  Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени.
 Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не ги следят. 40% са на мнение, че страната ни се справя с председателството, а 17% са на обратното мнение. Немалка част от заявилите, че България не се справя с председателството, идват от редиците на симпатизантите на БСП. Сред червения електорат мнението е разполовено.
   Пети пореден месец електоралната структура на основните политически сили се запазва. ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%.
Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са “Обединени патриоти” с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са “Воля” и “Да, България”.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама