Днес е : Понеделник, 26 Август 2019

Днес е изборният ден, как се гласува

Публикация 26 Mar, 2017 / akcent.bg

Изборите днес са за избор на 44-то Народно събрание, което се състои от 240 депутати. То трябва да избере и правителство. Гласуването е задължително въпреки, че няма санкции.

  Право да гласуват имат всички български граждани навършили 18 години, които не са   поставени под запрещение. Ако не знаете в коя изборна секция трябва да пуснете бюлетина, можете да проверите на сайта на ГД "ГРАО" или на общината.

  Ученици и студенти могат да гласуват в града в който учат, ако е различен от местожителството им. Трябва да представят само документ за самоличност, студентска или ученическа книжка и да попълнят декларация. Изборният ден започва в 7:00 часа и завършва в 20:00 часа, като ако има чакащи пред секцията може да бъде удължен с още 1 час.

   Със списъците на партиите и кандидатите можете да се запознаете пред изборното помещение. След като влезете, член на секционната избирателна комисия трябва да откъсне от кочан пред вас бюлетина и да поставя печат върху гърба ѝ. Бюлетината за изборите е една. От лявата ѝ страна, са подредени партиите участващи в изборите.

  Изборът се прави, като се поставя знакът V или X в квадратчето срещу името на партията, независим кандидат или "Не подкрепям никого". Използва се само син химикал. От дясната страна на бюлетината има кръгчета с номерата на кандидатите от партията за която сте гласували и можете да изберете един от тях поставяйки един от същите знаци в кръга. Така можете да пренаредите партийната листа.

  След като излезете от "тъмното помещение" сгънете бюлетината и я дайте на член на комисията. След като свери номера в долния десен ъгъл на бюлетината, той трябва да го откъсне пред вас и да постави втори печат.

  След като пуснете бюлетината в урната трябва да се подпишете в списъка и да вземете личната си карта.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама