Днес е : Петък, 6 Декември 2019

Константин Проданов оглави ПП АБВ

Публикация 15 Jan, 2017 / akcent.bg

   Константин Проданов бе избран за нов лидер на АБВ от делегатите на Втория конгрес на партията. Това стана при явно гласуване.

  Така Проданов ще замени на поста президента Георги Първанов (2002-2012 година), който по-рано днес окончателно обяви оттеглянето си.  

  По предложение на председателя на ПП АБВ Константин Проданов, Националният съвет на партията избра за заместник–председатели на политическата сила: говорителя на ПГ на АБВ - Мариана Тодорова, говорителя на ПП АБВ - Трендафил Величков, председателя на Правния съвет към ПП АБВ - Марин Киров  и члена на ИБ  на ПП АБВ - доц. Христо Михайлов.

     Изпълнителното бюро на ПП АБВ се увеличава от 17 на 21 души.

   Ивайло Калфин и Румен Петков бяха определени за  членове на ИБ на ПП АБВ.

   Константин Проданов е роден през 1977 г. в София. Завършил е международни отношения в Юридически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 2001 г. магистратура по финанси в Токио.

   От 2001 – 2011 г. работи в банковия сектор в Токио, в някои от най-реномираните световни инвестиционни банки. В последната година на мандата на президента Георги Първанов е негов съветник по икономически и финансови въпроси. Към момента той е финансист и икономически експерт към ПП АБВ.

  Владее английски, руски, японски и френски езици. Проданов е част от ПП АБВ още от самото й създаване.


   Новоизбраният лидер заяви в първата си реч, че се налага АБВ да се промени радикално. Той обаче бе категоричен, че партията няма да залита в крайното ляво.

  "В организиционно отношение постигнахме много. Променената ситуцация налага търсене на нови форми на комуникации с хората. Трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре и то със силно гражданско участие", заяви новоизбраният лидер на АБВ.

   Според Проданов една от първите задачи пред АБВ ще бъде партията да настоява за цялостна ревизия на прехода и отваряне на икономическите досиета. За да се види кой се е облагодетелствал от разграбването на България. По думите му би трябвало да се въведе и забрана на приватизационни сделки, докато държавата не докаже, че може да защитава обществения си интерес. Той е категоричен, че трябва да се създаде и централизиран орган за провеждането на обществени поръчки, както и да не се допускат офшорни компании до участие в тях.

   Проданов смята, че АБВ трябва да се разграничи от ГЕРБ и да търси консолидация с лявото пространство. Според него не бива да има нито явна, нито тайна коалиция с партията на Бойко Борисов.

  Според Проданов АБВ ще търси партньори в левия и центристкия спектър, но всичко трябва да става на принципа на идейната основа.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама