Днес е : Понеделник, 9 Декември 2019

Без мръвки, секс и венчавки до Коледа

Публикация 15 Nov, 2016 / akcent.bg

Алкохол и цигари също са забранени, виното е табу в сряда и петък

   Постите не са само диета, но и очистване на душата от суета, гордост и злоба

  Без секс, мръвки и венчавки от днес. Това повеляват християнските традиции. От 15 ноември започват 40-дневните коледни пости, които завършват чак на Бъдни вечер. До Коледа месото, рибата, млякото, сиренето и яйцата са табу. Изключение се прави само на 6 декември, Никулден, и Въведение Богородично - 21 ноември. Тогава църквата разрешава сервирането на риба. Венчавките пък са забранени от днес до 21 ноември и от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари).

  Който държи да спазва стриктно постите не може да мине само с ограниченията в трапезата. Вярващите християни трябва да се откажат и от другите си изкушения, сред които и интимните ласки. По-либералните свещеници обаче са на мнение, че сексът в семейното ложе по време на поста не е чак такъв грях. За алкохол и цигари обаче прошка няма. Разрешено е само виното, стига да не се пие в сряда или петък.

  Сега много българи масово си пробват късмета във всевъзможни игри на щастието и залози.
Хазартът обаче също е забранен по време на постите. Духовниците

съветват да се въздържаме и от телевизия

- поне от филмите и развлекателните предавания. Постът предполага пречистване и самовглъбяване, затова в 40-те дни до Коледа можем да се отдадем на четенето на книги.

  Интересно е, че мекотелите - миди, охлюви, октоподи, се смятат за постни храни. Затова любителите на морски дарове, които са решили да постят, могат да си позволят по-разнообразно меню. Компромиси пък се правят на бременните жени и възрастни хора, решили да се пречистят до Коледа. На тях им е позволено да консумират млечни продукти през цялото време.

 Сред най-честите грешки в менюто по време на пости е наблягането на хлебните изделия, сладкишите и на плодовете.
  Което пък води до неприятната изненада, че след 40 дни мъки и лишения килограмите са в повече.
  Постът не бива да се приема като наказание, а като доброволно разкаяние и пречистване, поучават божиите служители. Затова всеки, който усети, че не може да издържи на строгите 40-дневни лишения от месо, може да гладува по-кратко. Приема се, че и постилият само през седмицата преди Рождество

е проявил достатъчно усърдие да се доближи до Христа

 Постът обаче далеч не е обикновена диета. Той е очистване не само на тялото, но и на душата от суета, гордост, злоба и престъпни помисли. Постигналият това единство на смирение, любов и доброта човек се превръща в духовна личност. Затова свещениците се шегуват - "Пости от месо, а яде хора". Коледният пост не бива да е самоцел. Още по-малко диета с цел да се вмъкнеш в новогодишния си тоалет. Ето защо е добре при започването му да се получи благословия от духовник. За да се сдобиете с нея, е важно първо да изповядате греховете си пред свещеник. Важно е още 40-дневният пост да не се афишира, предупреждават духовниците.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама