Днес е : Четвъртък, 5 Декември 2019

Тоблерон пуска икономичен шоколад във Великобритания

Публикация 09 Nov, 2016 / akcent.bg

  Повече долини и по-малко шоколадови върхове - производителят на швейцарските шоколади Тоблерон (Toblerone) обяви, че променя формата на лакомството, разширявайки разстоянията между триъгълните формички, за да могат някои супермаркети във Великобритания да продават на по-ниски цени, информира Асошиейтед прес.

  Монделийз интернешънъл (Mondelez International) посочи, че решението е свързано с ценовите цели на магазините Паундленд (Poundland) и други вериги, продаващи стоки на ниски цени, и няма нищо общо с вота на Великобритания за напускане на ЕС.

  Промяната, която е насочена само към Обединеното кралство, предвижда намаляване на грамажа на шоколадите, продавани в такива търговски вериги, от 170 до 150 грама, каза говорителката на компанията Хайде Хауер. Характерните опаковки от по 100 грама и продуктите за други търговци няма да бъдат засегнати.

  Монделийз изнася шоколадите Тоблерон в 120 страни от швейцарския си завод в Берн, като продажбите се извършват основно в безмитни магазини, отбелязва Ройтерс.

Тази година захарта поскъпна с около 45 процента, цените на млякото също започнаха да се повишават, стимулирани от засиленото търсене и намалялото предлагане в ЕС. Какаото тази година поевтинява, но остава на сравнително високо ценово равнище, след като в края на миналата година достигна над четиригодишен максимум.

  Според икономисти обезценяването на британската лира след вота за Брекзит през юни (с 19 на сто спрямо долара и с 16 на сто спрямо еврото) ще доведе до повишаване на цените във Великобритания въпреки ожесточената конкуренция между супермаркетите.

Източник: БТА

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама