Днес е : Петък, 26 Април 2019

Общото богатство на най-заможните хора в света достигна 30 трлн. долара

Публикация 30 Sep, 2016 / akcent.bg

212 615 души на планетата притежават активи за поне 30 млн. долара, показва проучване на Wealth-X

Средната възраст на най-заможните хора в САЩ е 61 години, колкото ще навърши през октомври и най-богатият човек в света Бил Гейтс     Източник: "Капитал"  
 
   Броят на свръхбогатите хора в света, които притежават активи за поне 30 млн. долара, се е увеличил с 0.6% през 2016 г. спрямо година по-рано и достига 212 615 души. Съвкупното им нетно състояние пък нараства с 0.8% до 30 трлн. долара. Въпреки скромните темпове на увеличение те продължават да са собственици на 12% от глобалното богатство, макар и да представляват едва 0.004% от пълнолетното население на света. Това показват резултатите от годишното проучване на свръхбогатите, изготвяно от базираната в Сингапур изследователска компания Wealth-X.

     Докладът за 2015-2016 г. илюстрира и някои регионални различия в отделните континенти. Така например в Европа, Близкия изток и Африка състоянието на най-заможните хора се е свило с 2.4% заради негативните тенденции в развитието на капиталовите пазари, местните валути и икономиките в съответните страни. На обратния полюс е представянето на Азиатско-Тихоокеанския регион, където отчетеният ръст в състоянието на свръхбогатите е 3.9% благодарение на динамичното развитие на бизнеса и икономическия растеж. В двете Америки общото нарастване е с 1.5%, като основната заслуга за това има южният континент.
 
    Друго любопитно наблюдение е това, че във всички региони по света на най-голям ръст на активите си са се радвали най-богатите от най-богатите. Докато милиардерите отчитат покачване на състоянието си с 5.4% (или над два пъти повече от темпа на нарастване на глобалната икономика), при всички останали от проучваната група хора общият резултат е свиване в стойността на активите с 0.6%, посочват от Wealth-X.

     От компанията очакват към 2020 г. съвкупното състояние на най-заможните по света да достигне 46.2 трлн. долара, а броят им да надхвърли 318 хил. души.

    Анализаторите от Wealth-X отбелязват още и задълбочаването на разликата между половете. Макар и делът на жените сред най-богатите хора на планетата да остава непроменен – 13%, натрупаното от тях богатство вече е 11% от общото състояние на свръхзаможните в сравнение с 14% преди година. В числово изражение също има спад – средният размер на нетните активи, притежавани от една дама, към 2016 г. е 126.3 млн. долара при 147 млн. долара година по-рано. В същото време средното нетно богатство на един мъж расте от 139.8 млн. долара до 143.1 млн. долара.
 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама