Днес е : Четвъртък, 5 Декември 2019

`Хемус` ще е готова до средата на 20-те години. На този век

Публикация 20 Sep, 2016 / akcent.bg

В ход е избор на строители за нови 26 километра от магистралата

  Магистрала „Хемус” предполагам, че ще бъде изцяло готова в средата на 20-те години на този век. Завършването й много зависи от паричния ресурс. В случая ще се разчита основно на национално финансиране и повече приходи от пътни такси". Това заяви шефът на пътната агенция Лазар Лазаров по време на строителен форум в София.

  Изграждането на магистралата между София и Варна започна преди 42 години. В началото на октомври 1974 г. тогавашният държавен глава Тодор Живков прави първа копка на строежа.

   До момента са пуснати в експлоатация близо 170 км от трасето при очаквана обща дължина от 420 км.

  Лазаров поясни, че в сега са в ход две обществени процедури за строителство на участъци от автомагистралата. Първата отсечка е от Ябланица до пътен възел „Боаза” с дължина около 10 км. Втората е на територията на област Шумен – от Белокопитово към Търговище и София, около 16 км. Това са общо 26 км.

   „В следващите участъци, които са след „Боаза”, до пътя Плевен-Ловеч, имайки предвид тежкия терен, тече процедура за избор на фирма за изготвяне на технически проекти. Искаме да се оптимизират трасетата, които бяха представени преди две години, за да излезе по-евтино строителството”, каза Лазар Лазаров.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама