Днес е : Понеделник, 9 Декември 2019

Половин милион лева глоба за Монтюпе ще наложи Екоинспекцията на канадската компания с френски оператор

Публикация 12 Sep, 2016 / Румен НИКОЛАЕВ

До 26 т.м. затварят принудително всичките 108 отвора в покривното пространство на 3-то хале, ще се преразглежда и комплексното разрешително на инвеститора от Клас А

  Акт за нарушения, последван от наказателно постановление в максималния размер от половин милион лева ще бъдат съставени и връчени на Монтюпе АД. Това съобщи днес на нарочна пресконференция директорът на РИОСВ инж. Лилия Атанасова. На нея присъстваха и зам. министър Красимир Живков, както и зам. кметът Наталия Кръстева.

  Също така от днес до 26 септември ще трябва да бъдат запечатани всичките 108 вентилационни отвори върху покривната конструкция на 3-то хале. Наказателното постановление ще бъде издадено до края на м. септември.

  Ще бъде изискано преразглеждане на Комплексното разрешително на оператора и актуализирането му съобразно постоянните пропуски и нарушения, свързани с производствената дейност. Ще настоявам да бъде включен постоянен мониторинг на производствените процеси, който да бъде за сметка на оператора, а контролът да се извършва от РИОСВ. Зам. министър Живков смята, че преразглеждането на Комплексното разрешително ще отнеме няколко месеца.

  И последна мярка- сигналът за констатираните през последните два дни нарушения ще бъде подаден на прокуратурата.

  До тази сравнително по- твърда позиция към продължаващите вече 4 години замърсявания на въздуха над Русе се стигна, след като в продължение на два дни служители на екоинспекцията съвместно с представители на Община Русе са извършили проверки по сигнали на граждани. На 10 и 11 септември са подадени по телефона  15 и на другия ден- 30 сигнала.

  За времето от 22 до 6 часа сутринта в присъствието на служител на РИОСВ в Монтюпе не е имало изпускане на „заводски“ въздух. Но обходните екипи са стигнали до Монтюпе и заедно със служители на Гранична полиция, с помощта на термокамери е установено, че стелещият се пушек над обичайно замърсените квартали идва от покривното пространство на 3-то хале на Монтюпе. Лично видях с очите си как пушекът отива към местата в Русе, от които идват и подаваните сигнали, заяви Лилия Атанасова.

  Директорът на РИОСВ представи хронология на извършваните нарушения и налаганите санкции през последните 2 години. Сега констатираме друг вид нарушение и няма гаранция, че следващия път няма да е нещо друго, каза още тя.

  Лабораторните анализи са установили наличие на феноли и фенолалдехидни съставки, на въглеводороди. Не е изключено да има и амини /диметилетиламен/ , изрази съмнение Атанасова.

  След зачестилите нередности  със съдействие на екониминистерството е позиционирана в района на Здравец- Изток втора лаборатория, която да следи и за различни от задължителните показатели, заложени в европейските директиви.

  За това как ще коментира факта, че обгазяванията най-общо казано се случват в предизборно време директорът на РИОСВ представи своята хипотеза. Специалисти от екоинспекцията са констатирали, че през септември вятърът духа от изток- югоизток при липса на динамика във вертикална посока. Затова и миризмите се стелят над града.

  На въпрос ан Акцент.БГ дали е имало до момента опити за натиск и политическо влияние от страна на френското посолство зам. министър Живков отрече, но призна за редица разговори с представители на екоминистерството, с местната и с държавната администация в Русе

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама