Днес е : Неделя, 8 Декември 2019

Заводът за втечнен газ на Булмаркет изчаква до края на годината ценово равновесие в България и региона

Публикация 31 Jul, 2016 / Румен НИКОЛАЕВ

Терминалът за втечнен газ ще бъде пуснат през септември, смята управителят на компанията Станко Станков

  200 000 куб. м. на денонощие ще бъде капацитетът на Завода за втечнен газ на Булмаркет ДМ, който предстои да бъде изграден. Подписани са вече и предварителни договори с доставчици на газ.

  Последните събития, които се развиват около изграждането на газопреносната мрежа на страната, ни карат да поизчакаме с инвестиционното си намерение. Към момента концепцията за това как ще работи бъдещия завод е напълно изчистена и ясна. Работи се по привличане на първите за страната клиенти. Най-вероятно дейността ще стартира с внос на NLG от някой от терминалите в региона. Самото изграждане на завода ще се отложи вероятно до края на годината, преди да бъде стартирана някоя инвестиционна процедура.

  От 1 юли започна виртуална търговия на газ в България, а от 1 октомври тръбата, която минава през Румъния и снабдява страната ни с руски газ, ще бъде освободена и за други потребители, освен Булгаргаз. Това се случи по разпореждане на ЕК по жалби на частни компании в България.

 Така че реално от октомври се очаква сериозна промяна в цените на природния газ. Тогава ще видим какви цени ще ни бъдат предлагани от различни доставчици, различни от концесионера в Румъния, и тогава ще стане напълно ясно има ли смисъл от изграждането на такъв завод, както и къде да бъде построен той.

  Булмаркет първоначално е разчитал на предстоящато пускане на междусистемната връзка България- Румъния и тогава по-доброто място за завода е било Румъния. След това плюсовете показваха Русе като правилното място. В последващи разговори с Булгартрансгаз относно окончателното изграждане на връзката, какъв ще бъде капацитетът, такса за резервация, такса за пренос, но отговор все още няма, каза Станков. Предварително обявената цена се оказа, че е два пъти по-висока.Не е ясно кога и как ще бъде обявен и проведен търгът за резервиране на капацитет…. Много неясни неща, които спъват инвестиция от 20 млн. евро.

В белия свят има спотова котировка за природен газ TTF, която е публична и се публикува ежедневно. До миналата година българските потребители плащаха доста над тази котировка / беше около 1000 лева, докато в момента е 286 лева/ .Сега вече цените се въртят около TTF нивата.

  Новото ценоообразуване, което коментираме с Булгартрансгаз, с румънски концесионери, с Газпром, новата цена ще бъде на базата на най-близък газов хъб плюс цена за транспорт, каза още Станков. За България най-близкият такъв е този в Австрия, ако в скоро време не се появи някой нов.

  Проектът реално се забавя поради неяснотите около цената на доставяния газ. Но в частта клиенти вече се работи, поясни Станков. През м. август закупените три цистерни ще започнат да доставят газ, а тогава ще заработи и терминалът в Русе.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама